Desnonaments invisibles

Aterridor.

 

Quina catàstrofe ha obligat a desallotjar 350.000 famílies del seus habitatges? Si aquesta es dilueix en quatre anys i s’aguditza amb persones anònimes, es percep amb menor gravetat i impacte. Un terratrèmol o una inundació hauria ocasionat fires benèfiques a televisió, declaracions institucionals i eines per reduir l’impacte sobre aquest desallotjament massiu. Però,… a Espanya aviat seran 500.000 les famílies que seran desallotjades per la usura bancària i la passivitat de les administracions públiques. Aquestes últimes parlen de “manca d’eines” o de no ser la seva competència, creen eines molt dèbils on no s’atreveixen, no s’apoderen.
Entre uns i altres, suportem. La única cosa positiva que es pot treure d’aquesta catàstrofe social és que, a més de l’adhesió a la PAH de milers de ciutadans a molts municipis, demostra que les famílies i l’ajuda mútua estan suportant les sacsejades d’aquest capitalisme que ens governa, fent molts d’aquest desnonaments invisibles. Al contrari que els propis afectats organitzant-se sota el crit de SI SE PUEDE, han fet aturar 200 desnonaments i han aconseguit lloguers socials a desenes de famílies.
La Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) ha generat una estela d’apoderament individual i col•lectiu, en un any s’han generat a tot l’Estat quasi un centenar de plataformes i han influït, tot i que encara dèbilment, en el discurs polític. La dació en pagament ha passat de ser una solució que ensorraria el sistema a estar en una declaració de bones pràctiques (mínimes) on s’estan adherint algunes entitats financeres.
Les administracions municipals fa uns mesos es van mostrar molt actives contra els desnonaments, però a dia d’avui encara tenen moltes feines que no han ni començat: on és el cens municipal de pisos buits? On són les taules municipals d’emergència habitacional? On són els pisos de lloguer social? On són les dades sobre el nombre de desnonaments que hi estan patint els municipis?
El que ha de provocar aquesta reflexió és la reacció com a ciutadans de les persones que formen part dels ajuntaments, jutjats, funcionaris de justícia (a València ja s’han manifestat), treballadors de les entitats financeres (hi ha 60.000 d’aquests que perdran la seva feina fruit de les fusions), treballadors socials i veïns, per a que es visibilitzin. Accionar, mobilitzar i treure tota la maquinària possible per a recuperar la dignitat social i institucional.
Mentrestant, a l’Abril ens veureu als carrers on us convidem a unir-vos a la recollida de signatures per la ILP: http://www.quenotehipotequenlavida.org/

I és una lluita unitària perquè no es defensa la hipoteca, es defensa el dret a l’habitatge. I en aquesta lluita hi som totes!

Acerca de Raquel Jiménez

Mi vida creció en un huerto y en un pueblo humilde. Hija de obreros inmigrantes. Testigo de la lucha política de base que ellos hicieron. Gracias a ellos heredo unos estudios, una experiencia, escucho, leo, opino, aprendo,... me atrevo. Y escribo: para que me lean y para que me enriquezcan. La vida está llena de logros y sueños por construir, derechos por defender y por recuperar. Enamorada de las letras de Manuel Delgado, de los dibujos de Miguel Brieva, de la buena música, de la biodiversidad y la eficiencia, de las redes de intercambio de conocimientos. Emprendí un camino de vuelta a los huertos rebeldes. Porque desde ahí se ve lo que a la ciudad le falta. Sirva este blog de homenaje, dignificación, reconocimiento y punto de encuentro. Estáis invitadas. BIENVENIDAS.
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Desnonaments invisibles

 1. Lupa en Mà dijo:

  Hola,
  Aquí us presentem un bon programa de radio del passat 5 de Desembre a RadioAteneu del Clot (89.5FM) sobre els desnonaments amb l’entrevista a Eva Corredoira, advocada de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Barcelona (PAH).
  Esperem que us agradi. Si podeu feu difusió genial! Tot per la causa!
  Aquí teniu el podcast:
  http://www.ivoox.com/lem-7-2-desnonaments-5-12-2012-audios-mp3_rf_1626860_1.html

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s