Recuperant espais agraris. Un altre Gallecs al bell mig del Vallès.

Do it yourself /LaDirecta núm.225

Publicat als Quaderns d’Illacrua. 58.

Can Piella és una masia del segle XVII situada al pla de Rocamora, en una de les escasses illes verdes periurbanes del Vallès que resisteix la invasió del ciment metropolità. Aquest espai de 18 hectàrees està situat entre els municipis de Montcada, la Llagosta, Santa Perpètua de la Mogoda i Ripollet. Any rere any s’està reduint la superfície rural de tota aquesta zona a causa dels interessos d’agents especulatius que compren finques de nombroses hectàrees per deixar-les en desús a l’espera d’una posterior venda. La classificació del sòl del pla de Rocamora és: urbanitzable o equipaments públics (segons finca). Per tant, les especuladores ho tenen ben fàcil per repartir-se aquest pastís tan sucós. L’estiu de 2009, malgrat aquest panorama i aprofitant el context de crisi, un grup de joves constituïdes com a Associació per la conservació de la Piella inicien un projecte d’okupació de la masia de Can Piella per tal de reivindicar l’existència i protecció d’espais rurals autogestionats i autosuficients. La masia portava 12 anys d’abandó abans que la major immobiliària de Montcada se’n quedés la propietat el 2006. Abans d’aquell estiu, la masia presentava un aspecte ruïnós a causa del llarg abandó i d’un misteriós incendi provocat anys abans: hi havia escombraries repartides per tota la finca, camps de conreu en desús o en procés d’erosió, i es feia un nul ús social de la finca malgrat les seves potencialitats.

Després d’anys d’abandó, la masia de Can Piella ha estat okupada per un grup de persones que li han donat vida partint dels principis de l’autogestió i l’autosuficiència

Després de gairebé dos anys des de l’inici del projecte, trobem una finca reviscuda de la ruïna. La masia ha estat rehabilitada amb nombrosos materials de bioconstrucció (reciclatge de materials o recursos naturals del voltant de la finca), s’està treballant una hectàrea d’horta ecològica i comunitària gestionada per l’associació i pel col•lectiu d’horts comunitaris de la Piella (format per gent dels pobles circumdants), s’ha rehabilitat el forn de pa, es fa ús d’energies renovables i de tècniques de disminució de consum energètic, i molts altres projectes emmarcats en l’autogestió i l’autosuficiència.L’espai ofereix nombroses activitats i jornades de diversos dies encarats a l’aprenentatge cooperatiu de matèries relacionades amb la vida rural i autogestionada, a més de servir com a espai de trobada per a diversos col•lectius. Després de tota aquesta feina sorgida del treball col•lectiu de l’associació, la immobiliària reclama una propietat que mai ha utilitzat. Malgrat això, el projecte segueix en creixement i cada cop compta amb més persones i projectes.

Anuncios

Acerca de Raquel Jiménez

Mi vida creció en un huerto y en un pueblo humilde. Hija de obreros inmigrantes. Testigo de la lucha política de base que ellos hicieron. Gracias a ellos heredo unos estudios, una experiencia, escucho, leo, opino, aprendo,... me atrevo. Y escribo: para que me lean y para que me enriquezcan. La vida está llena de logros y sueños por construir, derechos por defender y por recuperar. Enamorada de las letras de Manuel Delgado, de los dibujos de Miguel Brieva, de la buena música, de la biodiversidad y la eficiencia, de las redes de intercambio de conocimientos. Emprendí un camino de vuelta a los huertos rebeldes. Porque desde ahí se ve lo que a la ciudad le falta. Sirva este blog de homenaje, dignificación, reconocimiento y punto de encuentro. Estáis invitadas. BIENVENIDAS.
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s